неделя, 7 април 2013 г.

Субсидиите за фосилни горива достигат €1.5 трилиона годишно



Международния валутен фонд публикува доклад демонстриращ, как средно 9% от бюджетите на всички държави по света се изразходват за да подпомагат индустриите базирани на нефт, природен газ и въглища чрез директни субсидии, помощи за консуматори и спестени такси от замърсяване. 



За България енергийните субсидии през 2011 са 0,81% от фискалните приходи за природния газ и 6,72% от фискалните приходи за въглищата или 0,26% от БВП са субсидиите за природния газ и 2,18% от БВП за въглищата. Не са отчетени субсидии за петролните продукти и електроенергията.


Специално за България, може да добавим и няколко конкретни спестени разходи на индустрията, използваща фосилни горива, които не са включени в доклада:

·         повишени разходи на населението за здравеопазване в резултат на постоянни и инцидентни замърсявания, обгазявания,  
·         спестени разходи и глоби за рекултивация на замърсени терени (открити мини, инцидентни разливи в морето и на сушата и др.),
·         спестени разходи за закупуване на въглеродни квоти (ТЕЦовете на Ковачки)
·         използване на плодородни терени за открит въглищен добив, пречиствателни станции, шламоотвали (за ВЕИ е забранено разполагане в ниви 1-4 категория)
·         спестени разходи за хранилище за отработено гориво, за разглобяване на блоковете и обезопасяване на блоковете на АЕЦ”Козлодуй”

Въпреки, че този тип субсидии и такси е изключително трудно да бъдат определени с истинската им стойност за обществото, доклада на МВФ изчислява, че в световен мащаб субсидиите за фосилните горива възлизат на €1.5 трилиона годишно. Това е еквивалента на 2.7% от брутния вътрешен продукт на всички държави по света или 8% от приходите в бюджетите.

За сравнение, през 2011 г Международната Енергийна Агенция изчисли, че само директните субсидии за фосилни горива в световен мащаб възлизат на 523 милиарда долара, а за възобновяеми източници на 88 милиарда долара.

По информация от Evwind, Wind Energy

Няма коментари:

Публикуване на коментар