четвъртък, 28 март 2013 г.

Твърде сме богати да купуваме евтини неща



През 2013 г. тенденцията на намаляване на цените на pv панелите по света продължава. Основните причини за това са свръх предлагането, намаленото търсене в основни Европейски пазари като Германия, както и силното търсене на Китайския пазар, (който е с по-ниски ценови нива и възможности за печалби). 

В тази връзка, компанията A-E-S Europe GmbH публикува графика на ценовите нива за кристални модули от китайски производители (одобрени или не за финансиране от банките). На нея се вижда, че цените през януари 2013 спадат до около 0,41 евро за ват с включена доставка до Европа (Германия). 

 
 
Освен това, офертите за изграждане до ключ за инсталация с кристални модули < 30KWp в Германия е са в диапазона 1,400 - 1,900 EUR/Kwp. Цени, които преди няколко години изглеждаха невероятни и само най-смелите анализатори прогнозираха толкова рязка тенденция.
Естествено, за България цените са по-високи поради редица основателни причини, като по-висока цена на капитала, слабо търсене и т.н., но можем да направим експеримент и с един прост математически модел да изчислим времето за възвръщане на инвестицията ако приемем, че горната инсталация с цена като за Германския пазар се монтира в българските условия и преференциални цени. 

Инсталирана мощност
0,03 MW
Инвестициионни разходи
1,900 EUR х 30 кВт
111 150 лв
Годишно производство
Около 30 MWh
Преференциална цена за изкупуване
( Решение № Ц-28 на ДКЕВР от 29. 08.2012 г за pv върху покривни конструкции)
289,96 лв./MWh

Приход за година
8 670 лв
Период за изкупуване на инвестицията ако не са използвани заемни средства
12,8 години



Модела демонстрира, че икономическия интерес от комерсиалните фотоволтаични проекти в България, е успешно париран от управляващите.
Въпреки факта, че фотоволтаичните (1,400 - 1,900 EUR/Kwp) и вятърни (900 - 1,300 EUR/Kwp) източници на енергия предоставят най-ниските цени за нови инсталирани мощности в света, енергийната и политическа върхушка в страната прилага максимата, че сме твърде богати да купуваме евтини неща.
Управляващите се борят с всякакви методи да запазят статуквото, монопола и комисионните от съществуващите енергийни мастодонти – АЕЦи, ТЕЦове, НЕК, БЕХ и тн.

1 коментар:

  1. В сметката не е включена възможността за финансиране по евро проектите до 75% което ще намали срока на 3-4г., както и не е калкулиран риска от смяна на преференциалните цени. Как стои въпросът и с митата при внос на панелите от Китай. И чисто технически може ли да се направи сметка дали 5кв мощност за колко време ще се изплати ако не я връзвам към ел. мрежата, а за домашни нужди?

    ОтговорИзтриване