сряда, 20 март 2013 г.

ВЕИ намаляват цените в Германия

Докато нашите управници се наумуват какъв фокус да направят за да намалят крайната цена на тока за бита и да не фалират някого, Германия и съседните й държави отчитат намаляване на цените на енергията с чисто пазарни механизми. Намалението в цената не се дължи на спаднало търсене, а само и единствено на увеличено предлагане на ВЕИ енергия – вятърна и слънчева.

Авторитетното издание Wind Power Monthly публикува специален доклад в който описва как в Германия вече берат плодовете от либералния си пазар и големия дял на ВЕИ централите в енергийната им система. Не се оплакват, че потребителите не са защитени, не се оплакват и че вятъра е непредвидим, а панелите са скъпи, напротив, описват значително понижение на цените на ел.енергийната борса.

През 2011 г средната цена на ел.енергията на свободния пазар от 0,051 евро/кВч пада на 0,043 евро/кВч за първите девет месеца на 2012 г.
Основна заслуга за това понижение имат ВЕИ източниците, кооито са повлияли най-вече върху периодите с върхово потребление и цени, а не само върху нощните минимуми, когато нерядко се наблюдават и отрицателни борсови цени. Благодарение на трансграничните борси, ВЕИ в Германия са повлияли и цените в съседните държави в региона и се очаква да повлиаят и на по-отдалечените страни след въвеждането на единния вътрешен пазар в ЕС през 2014 г.
Спада в цените е съвсем логичен благодарение на далновидната енергийна политика на страната. Там достатъчно рано беше осъзнат факта, че възобновяемата енергия е безплатна и никога не се e мислело за квоти и регулации. Сроковете на изкупуване от ВЕИ централите в Германия са минимални, като идеята е да излизат на пазара максимално бързо. Там, след като си възвърнат инвестиционните разходи, минималната цена на която могат да продават енергия е равна само на разходите им за поддръжка, тъй като разходите за гориво са нулеви.
Така се оказва, че чрез силното регулиране на пазара, потребителите в България може би са защитени от увеличване на цените, но за съжаление са ограничени и от евентуално понижение.

За съжаление, едва ли някой от енергийния сектор в България вярва, че дори и под угрозата на съда на ЕК и санкции, ДКЕВР и МИЕТ работят за премахване на регулираните цени и въвеждане на реално свободен пазар. Всъщност със сигурност мислят и говорят за това, но го използват по-скоро като заклинанине с което да плашат пенсионерите по телевизията. Енергетиката в страната е такъв възел от интереси, договори, квоти и цени, че едва ли някой би се жертвал да засегне статуквото.

Няма коментари:

Публикуване на коментар