сряда, 20 март 2013 г.

КПД на електро централи

В последно време силно се коментират технологии и КПД на различните видове централи за производство на енергия и за целта публикувам информация, която е от разработката на  International Energy Agency, Nuclear Energy Agency, Organization For Economic Co-Operation And Development; Projected  Costs of  Generating  Electricity; 2010 Edition;
В доклада са разгледани данни от 21 държави и 190 централи, което смятам че е достатъчно от статистическа гледна точка.
Тъй като в този доклад липсва информация за КПД за ВЕИ централите, данните за тях са взети от научни литературни източници.
%КПД, средно
Атомни централи
33%
Газови централи
57%
ТЕЦ с въглища
41.1%
Вятърни централи
30-40%, зависи от скоростта на вятъра
Слънчеви PV централи
10-20%, зависи от слънцегреенето и технологията

Както е известно, за разлика от конвенционалните централи, ВЕИ централите преобразуват енергия от източници, които имат непостоянен характер. Тяхното КПД варира в зависимост от големината на енергията на първичния енергоносител – скоростта на вятъра и силата на слънцегреене. Колкото по-силен е вятъра или слънчевото греене, толкова по-голямо е КПД.
От таблицата ясно се вижда, че КПД на така омразните ВЕИ и особенно на вятъра са идентични на тези на „високотехнологичните” АЕЦ и ТЕЦ, но има една съществена разлика. При конвенционалните централи ниското КПД означава финансови загуби в целия период на експлоатация от заплащане за гориво, което отива за подгряване на въздуха, докато при ВЕИ такъв разход липсва – ресурса е безплатен.
В следващ пост ще стане въпрос и за бленуваната „разполагаемост”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар