сряда, 20 март 2013 г.

ЕСО и АЕЦ Белене

Въпреки смутните за енергетиката времена и след дълго лутане, най-после дочакахме единственото логично решение на парламента за проекта АЕЦ Белене. Надяваме се, че решението няма да бъде предпоследно и най-после тази бездънна хранилка на всякакви интереси и схеми ще бъде закрита.
Въпреки добрата новина, не считам че темата е изчерпана и публикувам част от т.н. „План за развитие на преносната електрическа мрежа на България за периода 2010 – 2020г”, подготвен и приет от ЕСО през октомври 2010 г.
Ако ЕЕС на страната се развива по сценарий MAX1 (със средногодишен ръст на електропотребление 1.4% и без изграждане на АЕЦ „Белене”), до 2015г. не се очакват затруднения в електроснабдяването, поради наличието на достатъчно производствени мощности. След 2015г., когато производителите предвиждат да изведат от експлоатация голяма част от съществуващите термични блокове, е възможно да се появи дефицит на електроенергия между 2000 и 3000 GWh годишно, който трябва да бъде компенсиран с евентуален внос.
При развитие на електроенергийната система по сценарий MAX2 (със средногодишен ръст на електропотребление 1.4% и с изграждане на АЕЦ „Белене”) в периода 2018 – 2020 г., страната ни ще има възможност за износ на електроенергия между 8000 и 12000 GWh годишно. Това показва, че изграждането на АЕЦ „Белене” не е необходимо за покриване на вътрешното електропотребление в страната. АЕЦ „Белене” може да има смисъл единствено при наличие на дългосрочни междудържавни договори за доставка на електроенергия. за страни от балканския регион, като в този случай е необходимо да се осигури допълнителна преносна способност на междусистемните електропроводи за реализиране на тези доставки. В противен случай, проектът „Белене” ще бъде изложен на пазарната конкуренция на останалите регионални проекти, което неминуемо ще доведе до увеличаване на финансовия му риск.
С независимия си анализ, специалистите от ЕСО потвърждават публичното мнение,че там работят може би най-добрите специалисти в енергетиката, които боравейки ежедневно с мрежата са много по-наясно с нейните харакеристики и слабости отколкото „експертите” от ДКЕВР, НЕК, МИЕТ, АЕЦ и т.н, защитаващи всякакви интереси и политики.
Четейки текста се чудя как големите „стратези” са допуснали да се промуши в публичното пространство такъв текст, който директно заявява, че изграждането на централата ще трупа сериозни излишъци на електроенергия и съответно загуби за централата/държавата.
 Тук може би трябва да се напомни, че атомните централи нямат гъвкаво управление на отдаваната мощност. При вариант от две работещи АЕЦ в страната с обща мин. мощност от около 3500-4000 МВ, при  нощен минимален товар през лятото 2800-3000МВ, какво ще прави ЕСО с излишната енергия. ПАВЕЦ ЧАИРА няма да е достатъчен, ще трябва да се строи нова ПАВЕЦ или да се разширява сегашната. А практиката в страната е показала, че като се наредят „самородните хидролози” и милиардите ги нямат за нищо.

1 коментар:

  1. Ако бяхте чели внимателно текста от плана на ЕСО, щяхте да забележите, че ако АЕЦ Белене не бъде построена България НЯМА да може да си покрива потреблението, и ще внася електроенергия след 2015 г. Ако бъде построена АЕЦ Белене България не само няма да внася, но и ще има възможност да изнася.
    Доколкото разбирам Вие предпочитате да внасяме ток, вместо да изнасяме. Да излизат пари от България, вместо да влизат. Вие представител на чии конкурентни на България интереси сте, защото очевидно сте против България.
    А колкото до това, че текста на ЕСО (в болд) е в противоречие с посочените по-горе стойности, всички знаем как през 2010 година за най-малкото отклонение на мнението на който и да е държавен служител от мнението на Вожда, нареждаше този държавен служител на опашката за безработни, колкото и да е кадърен.

    ОтговорИзтриване